onsdag 31 december 2014

Onsdagstipset nr.7

Onsdagstipset nr 7- Nyår

För att kunna veta hur du ska fiska flugan och var måste man  kunna veta hur fisken beter sig. Alltså vad som skiljer sig från olika vak, varför fisken hugger och fiskens krav på vattnet.

De olika vaken
Fisken vakar på olika sätt beroende på vilken ytlevande insekt eller ett vilket stadie insekten befinner sig på i det tillfället den käkar. Med hjälp av detta följande tips kommer jag lära er hur man kan avgöra vilket stadie insekten befinner sig i.  Med hjälp av en ätande öring som skapar vakringar och plask.

  • Ett ljudligt stort plaskvak framkallas ofta av att fisken uppfattar en insekt som befinner sig på ytan oftast i rörelse. Det kan antingen var en färdigkläckt insekt eller en alldeles snart kläckande insekt som hasar sig fram och gör allt för att  kläckas för att ta till vingarna.
  • Ett litet vak med väldigt små knappt märkbara vakringar är oftast när insekten ligger kvar länge på ytan eller när insekten är död. Då behöver fisken inga ansträngningar utan med en enkel slurk suger den ner insekten.

Ibland tror vi vi ser vak men själva sanningen är inte alltid så. Om fisken simmar strax under ytan så kan det ibland lätt sticka upp rygg eller stjärtfena som på så sätt kan göra så att det bildas vakringar. Men för att urskilja dessa vak kan man se efter om man ser luftbubblor kring vaket, eftersom när en fisk vakar så får den ju ner luft under vattnet.
Valet av fluga och vilken imitation ( nattslända eller dagslända) bestämmer man genom en observation vid vattnet, efter att man hittat den rätta insekten bestämmer man sen med hjälp av de flytande eller flygande insekterna den perfekta matchen efter färg och matchande storlek.

Varför hugger fisken?
Du kanske aldrig har tänkt på varför fisk hugger men det är inte alltid fisken hugger för att den är hungrig utan av aggression. Öringen och andra laxartade fiskar håller ständigt koll på sitt revir. Ser den något opassande i form av en orange dog-nobbler fluga eller en konkurrerande öringhane så försöker den jaga bort den genom att hugga till. Flugor som är färgglada är till för att utlösa hugg reflexer hos fisken. Att veta detta är en fördel för att när inget annat funkar, vet du nu att färgglada flugor utlöser en huggreflex hos fiskar som kan vara avgörande en trög fiskedag.


Fiskens krav på vattnet
Om du letar efter nya vatten, så som jag så är det några krav fisken ställer på vattnet. Att veta dessa kraven är alltid en fördel som kan hjälpa oss att avgöra vilken håla eller vilket vatten som kan hålla fisk. och att snabbt kunna anylsera ställen där det inte fisken befinner sig. Här följande kommer de kraven som är de mest avgörande.

  1. Tillflödet ska vara bra, fisken behöver syrerikt vatten, annars dör den.
  2.  Där ska även finnas föda
  3. Ställen där fisken kan gömma sig och självfallet ståndplatser. 
Dessa krav går hand i hand, är vattnet syrerikt så finns där insekter, om vattnet inte är syrerikt kommer man inte att kunna hitta några insekter. Alltså ingen föda för fisken. Finns där gott om stenar finns där gömställen för både fisk och insekt.  För att kunna avgöra om där finns insekter så är ett bra tips att vända och titta på lite stenar.
Hoppas detta hjälper er att sortera ut de vatten som inte lyckas uppfylla kraven.

Var står fisken?  VILKA STÅNDPLATSER?
När fisken vakar är det inga problem att lokalisera fisken. Men det svåra är när den inte gör det. Fisken finns alltid där och det finns alltid vissa ställen som är hetare än andra. Tipset ovan fick vi lära oss om fiskens krav. Där kraven uppfylls finns fisken. Men ibland inte. Kanske är det för stark ström just där och då väljer fisken att inte stå där pga den inte vill ödsla lika mycket energi, för att inte spolas ner med strömmen. Därför finner man ofta fisken nära matplatser men där det finns en strömlä.
Djuphålor, stenar, mynning, forsnacke och strömkant är alla en gemensam nämnare för var fisken kan befinna sig. Så sök efterfisken på dem ställena och du hittar förhoppningsvis fisk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar