tisdag 6 maj 2014

Hur släpper man tillbaka fisk på rättsätt

Att släppa tillbaka fisk är givet för min egen del och många andra, men det finns dem som inte vet hur man gör och tar upp all fisk istället. Eller så släpper man tillbaka fisken fel. Och vad har det för mening om fisken ändå kommer att dö för att du har gjort en dålig tillbakasläppning. Så nu hade jag tänkt berätta hur man gör när man släpper tillbaka fisken på rätt sätt.

  •  Det är viktigt att skydda fiskens slemlager, det är därför det är viktigt att blöta händerna innan man tar i fisken, om man inte blöter händerna tar man slämmet från fisken och det gör  så att fisken lättare kommer kunna få sjukdomar. Som den sedan dör av.
  •  När man släpper tillbaka fisken då håll i fisken tills den känner sig pigg och hjälp den genom att dra den lite försiktigt fram och tillbaka, släpp den när den känner sig pigg.
  • I drillningen om man lägger mer press på fisken och påskyndar drillningen så hinner fisken inte samla på sig en massa mjölksyra, då är det lättare att göra en bra realase. Glöm inte att det är svårare för en fisk att bli av med sig all mjölksyra än en människa. Fisken får också lättare mjölksyra om det är varmt i vattnet. 
  • Med en Peang krokar man lättare av fisken. Det bästa av allt är om man direkt under vattnet kan kroka av fisken utan att nudda den. Enklast och bäst med en hullinglös krok.
  • En håv gör så att det blir lättare att få tag i fisken istället för att ha det svårt genom att man inte får tag i fisken. Om man fiskar lite större fisk är alltid en håv med knutlöst nät att föredraga eftersom man lätt kan ha fisken i vattnet och sedan snabbt lyfta upp fisken och ta en snabb trofé bild. Men glöm inte att hålla den försiktigt, lätt på buken och ett tag runt stjärtspolen.
  •  Håll inte fisken förlänge över vattnet, bara för att du vill ha bilder på den. Det är som att vi inte kan vara under vattnet en längre tid.

Jag hoppas nu att jag lärt någon något om catch and realase och hoppas att du kanske då eller då eller alltid kommer släppa tillbaka fisk, denna gången på rätt sätt.
Om det är någon där ute som har fler åsikter kring tillbakasläppning av fisk skriv en kommentar så kompletterar jag det i texten.
Mvh/ Elegantfly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar